E-shop https://www.autodiagnostika.jantolak.sk/

Pneumatický rázový utahovák

Návody,nápady a zkušenosti s vylepšováním svého auta.
Odpovědět
Otakar
Uživatel
Uživatel
Auto: Ford Galaxy III 2.2 TDCi 129 kW r.v.2008

Pneumatický rázový utahovák

Příspěvek od Otakar » 28 pro 2022, 08:11

Zvažuji si pořídit rázový utahovák (primárně na výměnu kol), ale pneumatický. Mám kompresor 50L nádoba, dva válce, Scheppach HC 53. K tomu 20+10m hadice s vnitřním průměrem 9mm. Přezouvam si kola sám, dřív 2 auta, teď už to jsou tři (moje Galaxy, manželčina Opel Corsa a teď nám přibyla i Mazda3).
Elektrický ani aku mě nelákají, už by byl další system do baráku.
Na Galaxy je předepsaný moment 160 nebo 170 Nm. Dotahuju vždy momentovým klíčem a i tak mám pak při povolování někdy problém, musím se na klíči zhoupnout celou váhou aby povolil. Proto taky chci něco silnějšího. Nemáte nějaký spolehlivý a ověřený typ, cenově tak do/kolem 2tis Kč? Co jsem tak v pozoroval z různých diskuzí, měl by umět aspoň 400-500Nm.
Ten pneumatický z Lidlu ve mě budí rozporuplné pocity: někdo ho chválí, jinému zase nepovolí kola ani na Fabii, nebo se rovnou podělá. Ten jsem z výběru vyřadil.
Líbil se mě od Güde 40122, resp. Güde Twin Hammer 1/2“, ale nenašel jsem k němu nějaké pořádné zkušenosti.
Jsou tu pak i dražší značky: Würth, Hazet, Yato, Aircraft, Metabo... Určitě jsou kvalitnější ale podstatě dražší. Ale zatím se peru s tím dát za to 4-6 tisíc a vytáhnout to jen párkrát za rok. Anebo se to vyplatí?

Díky za radu.

Lada
Administrátor
Administrátor
Auto: Ford Galaxy III 2.0 TDCi 103 kW r.v.2012
Dal "To se mi líbí": 1 krát
Kontaktovat uživatele:

Re: Pneumatický rázový utahovák

Příspěvek od Lada » 28 pro 2022, 20:15

Taky jsem dlouho zvažoval vzduchový, nakonec jsem koupil elektricky a spokojenost. Ten kompresor nevím jestli Ti to utáhne. Musíš se dívat i na spotřebu vzduch/minuta. Natáhnu prodlužku a makám.
Mám tohle. https://oleje-pema.cz/zbozi/elektricky- ... 491_267451
Hlavně bacha u utahování (zmršil jsem matice u Galaxy). :oops: :mrgreen: Kompresor je dle mě nepraktický pokud s ním neděláš každý den a na stejném místě.
Ford Galaxy 2.0 TDCi 103 kW Titánium r.v.08/2012
Seat Alhambra Vigo 1.9 TDI PD 110 kW r.v.12/2005 chip by alpiners2 141 kW

Otakar
Uživatel
Uživatel
Auto: Ford Galaxy III 2.2 TDCi 129 kW r.v.2008

Re: Pneumatický rázový utahovák

Příspěvek od Otakar » 28 pro 2022, 23:39

O opatrnosti při utahování matic utahovákem vím. Nicméně preferuji utahovák pneumatický, už jen proto, že kompresor a hadice už mám. Navíc po výměně stejně musím dofoukat kola.

Odpovědět